Flygföljaren

Följ spridningen av Coronaviruset?

Du kan enkelt ladda ned appen för just din mobila enhet. Ett klick på flygradarns applänk hjälper dig. Du kan också gå direkt till Radarbox‘s webbsida för mer information.

Flygradar

Förut tittade vi önskefullt från flygplatsen efter de olika flygplanen. Var kommer flygplanen ifrån och vart åker de? Med en längtan tittade vi när flygen startade och vi önskade att vara ombord på flygplanet. Vi följde flygbanan tills vi bara kunde se en liten punkt på horisonten. Medans våra ögon inte längre kunde se planet hade flygradarn det fast på sin skärm. Flygnummer, flyghöjd och destination är förutsättningen för en fungerande flygtrafik.

Länge var flygradarn bara användbar av flygplatsens flygledare. De visste exakt var ett flygplan befann sig. Men tack internetet behöver du inte längre vara en flygledare för att se positionen av ett flygplan. Eftersom det går jättebekvämt via internet. En enkel musklick och lite scroll gör att man kan hitta flyg jorden runt via en flygradar. Det finns två sätt:

  • Du kan söka efter ett specifikt flygplan för att följa det

eller

  • Du håller dig till en flygplats och följer alla inkommande och avgående flyg med hjälp av flygradarn

Varför är det intressant att följa flygplan med flygradar?

När för i tiden en familjmedlem, en vän eller arbetskollega åkte bort med flygplan fanns det alltid en kännsla av oro. Ingen visste var flygplanet befinner sig. Är de nära målet? Halvvägs? Mitt över atlanten? Vi hade inget annat val än att bara gissa flygets upphållsorten. Flygradarn erbjuder information i real tid. Allt du behöver är flygnumret. Med hjälp av detta kan du direkt söka efter  flygplanet. Du skriver flygnumret in i sökrutan och trycker på start. I nästa ögonblick kommer flygplanets aktuella position visas på en virtuell världskarta. Så enkelt är det!

Men det behöver inte vara nån du känner på flygplanet för att vara intresserad av att följa flyget. Att flyga har alltid fascinerat människan. Ibland är det bara som ett hobby som att fotografera flygplan. Flygradarn hjälper att spåra intesseranta flygplan. Du kan hitta den viktiga informationen på flygplanet med hjälp av flygradarn. Följ flyget på flygradarn och med lite tur och om du är nära en flygplats kan du ta bra bilder på flygplanets start eller landning.

Allt som händer på flygplatsen

Den moderna flygtrafiken är väldigt tät. Stora flygplatser som Frankfurt am Main (FRA), London Heathrow (LHR), Paris (CDG) eller New York (EWR) har väldigt mycket trafik. Passager- och cargoflygplan start nästan varje sekund. Men även på Stockholm Arlanda, Oslo Gardermoen och Köpenhamn Kastrup är det mycket som händer. För en utanstående är de flygplatsen som en djungel och det är svårt att förstå när och hur flygplan avgår eller landar. Flygradar hjälper dig att följa allt som händer. Självklart är ett besök på flygplatsen inte ersättningsbart om man älskar flygplan. Men att kunna uppleva en flygledares insyn på lufttrafiken runt flygplatsen, det ger dig bara en flygradar.

Via flygradarn kan du följa allt som händer runt flygplatsen ur flygledarens synpunkt. Flygradarn erbjuder olika möjligheter. Beroende på om du zoomar in eller inte. Enkelt kan du med hjälp av mushjulet zooma in närmare och närmare. Ju mer du zoomar in desto bättre kan du följa enstaka flygplan. Du kan se om flygplanet ankommer eller avgår. Du kan även se var exakt det befinner sig just nu. Flyger det över stan, landsbyggden eller skärgården? När du zoomar ut igen blir det oskarpare. Men då visar flygradarn en bättre överblick över flygplatsen och omgivningen. Du kan även zoomar ut så lång för att kunna se hela norden eller Europa.

Mer information finns på CASPER webbsida.

Flygradarn är gratis och enkelt att använda

Tjänsten som du kan följa flyplan via internet är intressant för många personer. På den ena sidan är det allmänt roligt att titta på flygradar. Det är spännande att följa flyg som är på sin väg runt jorden. Men att följa ett flygplan har också ett praktikst syfte. Företag kan använda tjänsten för att se när kollegan eller kunden landar utomlands för att meddela kontaktpersonerna eventuella förseningar. Som privatperson kan du följa flygplan för att säkerställa att du hela tiden vet var dina kära och vänner befinner sig just nu och att resan går bra. Vill du hämta din familj från flygplatsen kan du enkelt titta på flygradarn för att se när de kommer fram. Du kommer enkelt kunna se om flygplanet är försenat eller även kommer fram tidigare för att sedan kunna anpassa planen.

Vilken information får man på att följa flyg?

Vill du följa ett specifikt flygplan? Till exempel från Arlanda eller Kastrup till London eller Frankfurt? Med Flygföljaren kan du göra så här:

flygradar och flygplats. Arlanda
  • Zooma in på Stockholm Arlanda flygplats
  • Titta på alla flygplan som finns där
  • Hitta ditt flygplan som du vill följa
  • Du följer avgången och zoomar ut igen
  • Sedan följer du flygets flygbana hur den lämnar flygplatsen
  • När flygplanet har kommit till sin slutgiltiga höjd och hastighet kan du vidare zooma ut
  • När flyget närmar sig London kan du zooma in igen och följa landningen

Om du vill följa flygplan med flygradarn behöver du en PC, en laptop, en tablet PC eller en smartphone. Varje enhet behöver vara kopplad till internet. Till tablet och smartphone finns det speciella appar som du kan använda. Att använda flygradar är kostnadsfritt och enkelt att förstå. Spelar ingen roll var du är och vad klockan säger. Om du ser ett flygplan i himlen kan du snabbt ta fram flygradarn och se vilket flygnummer flygplanet har, vart det är på väg och vilket flygbolag det handlar om.